preloader

Museum of Contemporary Art San Diego

La Jolla, CA

The Museum of Contemporary Art San Diego (MCASD) in La Jolla traces its origins to philanthropist Ellen Browning Scripps. Her last home, a modern oceanfront dwelling completed in 1916 by Irving Gill served as the Museum’s first location. Since opening in 1941, the Museum has undergone several architecturally distinct expansions; Mosher & Drew completed a series of expansions in 1950, 1960, and again in the late 1970s; and Venturi Scott Brown & Associates completed a renovation of MCASD’s La Jolla location in 1996. However, as the Museum’s art collection continued to expand, the building’s galleries became inadequate to display its holdings.

In 2014 Selldorf Architects was tasked with developing new architecture that would expand and enhance spaces for art and the public. The new design includes the renovation of 35,600 square feet of existing spaces as well as the addition of 37,000 square feet of new spaces to MCASD, effectively doubling the Museum’s existing square footage. Selldorf Architect’s new plan provides significantly more gallery space for the collection, creates a more welcoming and clear entry, and gives greater coherence to the site enhancing the Museum’s connection to its spectacular coastal setting.

Comprised of a series of smaller volumes on three levels, the new addition along the southern part of the campus sits in balance to the scale of the existing structure. The design’s massing and materials, including cast-in-place concrete, travertine panels, and aluminum brise-soleils, create a harmonious contrast with the existing stucco building. A new distinct entrance to the Museum is centrally situated and is now prominent from Prospect Street and Silverado Street. Visitors are greeted in an open and transparent lobby space which also includes the Museum bookstore. Venturi Scott Brown’s Axline Court will become an integral education space for the Museum.

Gallery circulation has been reconfigured and enhances the visitor experience throughout the campus. Upon entering, visitors have the option to go directly into the Special Exhibitions galleries or to new and existing permanent collection galleries.

By nearly doubling the size of the existing gallery space from 10,000 square feet to 18,000 square feet, the design provides space to simultaneously exhibit MCASD’s permanent collection as well as changing exhibitions. Many of the new galleries have high ceilings and the former Sherwood Auditorium has also been repurposed as a 7,000 square foot gallery with 20’ ceilings. A partial component of the auditorium has also been converted to a flexible events space with a dedicated entrance accessed through Coast Boulevard South. Skylights and vertical windows bring the site’s distinct natural light and coastal views into the new spaces.

An existing parking lot and loading dock on the north end of campus is transformed into a new publicly accessible art park. New terraces offer dramatic views of the Pacific Coast from two levels and enhance the connection of the overall complex to its context. MCASD’s operations are further enhanced with up-to-date back of house spaces including a new loading dock, art preparator’s room, freight elevator, art storage, and two levels of below grade parking.